Behandlinger

Fodbehandling:

Almindelig fodbehandling starter med et fodbad. Klipning, fræsning og oprensning af neglene. Beskæring af hårdhud, revner, ligtorne og fodvorter. Behandlingen vil tage ca. 45-60 min. Under fodbehandlingen vil du få professionelt vejledning og få besvaret spørgsmål, hvis du skulle have nogle af dem undervejs. Behandlingen afsluttes med creme og en let fodmassage.

Nogle har behov for en delbehandling, hvor det kun er negle eller kun hård hud der skal behandles.

Andre har behov for en kompliseret fodbehandling, hvor der er mere hårdhud der skal beskæres ellers fortykket negle der skal slibes ned. Fodbehandling er inviduelt.

Neglebøjle:

Nedgroet negle kan behandles med en bøjle der er special fremstillet til neglen. Smerterne lindres ofte med det samme. Neglen vil langsomt blive rettet op af bøjlen. Bøjlen skal tilrettes ca. hver 6-8 uge. Neglebøjlen udøver et lille træk, så neglesidernes løftes. Behandlingen gør ikke ondt, og bøjlen genere ikke efter påsætning. Der skal forventes at bøjlen skal sidde på i 6-12 måneder, indtil neglen har rettet sig. Undervejs vil der blive vejledt i bøjlen og i  fodtøj, da det er ofte fodtøj der er skyld i nedgroet negle. Kosmetisk kan neglen også blive behandlet med en neglebøjle.

Jeg kan også lave bøjler til finger negle, som vist på billedet her.

Fodstatus for diabetiker:

Diabetiker skal være særlige opmærksomme på deres fødder pga. øget risiko for en række senkomblikationer.

Hvis disse ikke forebygges og behandles effektiv, risikere man alvorlige lidelser som fodsår og amputationer.

Fodstatus er en meget grundig undersøgelse, der består af delundersøgelser, som alle er med til at belyse diabetikerens fodsundhed og give en status for en række risikofaktorer. Undersøgelsen omhandler følesans, viberationssans og kulde-varme sans. Forandringer i huden og neglene. Mobilitet og kredsløbsforstyrelser. Fejlstillinger i fødderne. Vejledning i forhold til egenomsorg, fodtøj, fodgymnastik og forbyggelse af senkomblikationer.

På baggrund af denne fodstatus stratificeres patienten i gruppe 1-4 alt afhænning af føddernes tilstand. Dette har betydning for hvor mange bahandlinger man kan få årligt med tilskud fra det offentlige sygesikring. Der bliver lavet en inviduelt behandlingsplan og alt bliver skrevet i journalen. Fodstatus vil blive sendt til egen læge. Fodstatus skal foretages 1 gang årligt for at opnå tilskud.

Indlæg:

Ondt i bevægrapperatet?

Ved aktivitet,  er der mange der kan opleve smerter i bevægapperatet, det kan være et tegn på, at der er en fejlstilling i fødderne.  Ofte kan smerter i knæ, hofte, lænd eller ryg nemlig stamme fra fødderne. Fx af denne type kan oftes afhjælpes med et individuelt fremstillet indlæg, som bliver lavet specielt til patienten. Platfodet, høj vrist eller en nedsunken forfod vil et indlæg kunne hjælpe. Er der et sår, er det vigtigt at få aflastet foden korrekt, så såret kan få lov til at hele. Indlægget skal også efter helingen fortsætte med at aflaste foden, så der forbygges for nye sår. Det kan medføre at indlægget skal bygges om eller udbygges i takt med at såret hele op.  Hvis der er problemer med gigt, er det vigtigt, at indlægget tilpasses foden efterhånden som der muligvis kommer ændringer i foden.

 

Passer dit fodtøj?

Hvis du har fået individuelt fremstillet indlæg, er det vigtigt, at skoene passer til dine fødder.  Du skal være opmærksom på, at dit indlæg måske ikke passer til alle dine sko, så det kan være at det er nødvendigt mere flere indlæg eller en anden type sko. Det kan jeg vejlede dig i. Husk at det er altid skoene der skal passe til dine fødder og ikke omvendt

- også selvom du ikke har brug for indlæg.

Indlægs undersøgelse:

Jeg starter behandlingen med at høre hvad problemerne er. laver en ledtest af fødderne. Undersøger foden for fejlstillinger. Laver flere test af foden ,hvis jeg vurdere det er nødvendigt, som beskrevet under fodstatus ved diabetiker. Fodaftryk og ganganalyse. Til sidst laver jeg sladdersåler til det par/ de par sko der skal laves indlæg til. Sladdersålerne skal gåes til i ca. 14 dage, du får en ny tid i klinikken, hvor jeg skal lave nogle mål på sladdersålerne. Så laver jeg indlægget/indlæggene. Du får en ny tid igen, hvor du skal komme i klinikken, så du kan prøve de nye indlæg. Det kan være at indlægget/indlæggene skal tilpasses og det gør jeg med det samme. Ydeligere er der 2 kontroller du skal til, hvis du har behov for det. For at  få en snak om, om indlæggene hjælper dig eller om de skal tilpasses. Indlæggene har ca. en leve tid på 1-2 år. kommer an på hvor meget du får indlæggene brugt, og om det er til arbejdsbrug. Jeg laver støttende og korrigerende indlæg. De indlæg jeg laver kræver en tilvænnings periode, da de går ind og retter de fejlstilling op, og musklerne kommer til at abrjede på en anden måde.

Fodsår:

Fodsår lyder ikke udmiddelbart specielt farligt, men man skal ikke lade sig narre. Mennesker med diabetes har øget risiko for at få fodsår, som kan give store komplikationer ved fodsår sammenlignet med personer uden diabetes. Det er fordi med årene kan diabetes medføre skader på nerverne (nervebetændelse/neuropati) i fødderne, hvilket betyder at følesanserne i fødderne bliver dårlige og kan helt ophøre, derved har man svært ved at registere smerte og reagere på fx tryk. Diabetiker har også øget risiko for at få åreforklakning og dermed nedsat blodcirkulation ned til fødderne. Det gør at huden bliver svækket og der nemt kan opstå sår, og det gør også at sår har meget svært ved at hele op.

Hvis man får et fodsår er det meget vigtigt at sætte sig ind i behandlingen med det samme. Den nedsatte blodcirkulation gør det er meget svært for sår at hele op.  Her er det vigtigt med både medicinsk behandling, beskæring og aflastning. Omkring såret vil der danne hård hud efter langvarigt tryk mod vævet. For at sikre sig de bedste chancer for heling, er det meget vigtigt, at der foretages jævligt beskæring her, da hårdhud hæmmer sårheldingen.

Aflasninger:

Der er forskellige former og matrialer til aflastning. Aflasting til fx af hammertæer eller ligtorne mellem tæerne. Aflasting af knyst eller af hælrevner. Det vejleder jeg dig i hvad der er bedst til netop dine fødder og hvilke problemer du har. Jeg kan også lave en special fremstillet silikone aflastnig. Det kan være du mangler en tå, så kan jeg lave en protese. Det kun fantasien der sætter grænser, det kan være du selv har en god idé eller ønske.

Fodgymnastik:

Det er rigtig godt at du laver fodgymnastik, så får du rørt dine led, som danner ledvæske i leddende. Vi er gode til at lave gymnastik, så vi styrker mave og ryggen. Men vi glemmer fødderne, de har ligeså stor behov for gymnastik. Man kan lave nogle forskellige øvelser, hvor det vil hjælpe på fodbroblemer som platfodethed, nedsunkenforfod, knyst og hammertæer. Det er også godt for blodcirkulationen. Under behandlingen hos mig, bliver du vejledt i fodgynmastik, det er en del af behandlingen, hvis jeg ser der er behov for det.

Fodtøj:

Fodtøjet er faktisk roden til alt ondt. Derfor vi har så mange fodproblemer, men vi kan jo heller ikke undværre fodtøjet. Hos mange, køber vi fodtøj med øjnene, og glemmer at lytte til, hvordan fødderne egentlig har det. Fodtøj bekytter os i alt slags vejr. Fodtøjet er skyld i fejlstillinger, fodsved, fodsvamp, smerter i fødderne, hårdhud, revner og ligtorne. Ofte glemmer vi også at snørre skoen korrekt. Nogle er født til høje hæle og træsko mens andre ikke er. Jeg vil give dig en masse vejledning i sko, korrekt snørring og vejlede dig i hvilken sko der vil være gode til dine fødder.

Børn/unge:

Behandlingen starter med at undersøge barnet grundigt og tale med både barnet og forældrerne om problemerne. Målet er at finde frem til problemet, hvor og hvornår der opstår smerter. Nogle gange er lidelsen ikke til at se med det blotte øje. Jeg vil lave en fod-, gang- og løbeanalyse af barnet.

 

Ofte har barnet ikke smerter, men har måske problemer med at barnet falder over egne ben, fødderne drejer indad eller knæene går mod hinanden. Forældrene kan også opdage fodproblemerne ved, at barnet træder fodtøjet skævt.

Det kan være at barnet skal have indlæg eller aflasting, som jeg vurdere er den bedste behandling. Her vil jeg tage mål, designe og fremstille indlægget eller aflastning. Herefter vil barnet prøve at gå med indlæggene i et par uger og vænne sig til dem. Jeg vil altid undersæge barnets fodtøj for at se, om de er velegnede til barnets fødder. Herefter give vejledning i korrekt sko valg.

 

Mange fodproblemer kan forbygges allerede fra barns ben af, hvis forældrene vælger børneskoene med omtanke og skifter dem ud i takt med, at fødderne vokser. Børn som har udviklet fejlstillinger, kan senere i livet opleve, at de udvikler sig til fodbroblemer såsom hammertæer og knyster.

 

Børn har gavn af at komme til fodterapeut, hvis de allerede har fejlstillinger såsom hul- eller platfodet. Det samme har børn, der er født hybermobile, med forskellige benlængder eller hælsmerter, som kan være en betændelses tilstand fra hælen til mellemfoden, eller betændelse i vækszonen i hælbenet. Hjerneskader kan også hæmme børns gangafvikling og give et helt særlig behov for støtte såsom håndsyet fodtøj.

 

Nedroede negle er en plage, der rammer mange børn, fordi de går i for smalle sko eller dyrker sports hvor det kræver tætsiddende sko som er hårde og snævre. Som fodterapeut behandler jeg nedgroet negle ved at sætte en tynd bøjle på, som er beskrævet længere oppe.

Opbygning af negle:

Hvis du mangler lidt af neglen eller har en revne i neglen der genere dig, kan jeg bygge din negl op igen, så den ikke griber i strømpen, og det bliver fint at se på igen. Nogle har svamp i neglen hvor det er bedst at slibe det af, hvorefter jeg kan opbygge neglen igen. 

Fødderne skal plejes:

 

Vask fødderne dagligt:

Det er bedst i lunken vand, det det er tilstrækkeligt at skylle dem i brusebadet. Hvis du bruger sæbe skal du være opmærksom på at sæbe udtørre huden.

 

Tør fødderne grundigt:

Fødderne skal tørres grundigt, når de har været våde. isæe mellem tæerne er det vigtigt at det bliver tørt godt. Det er nememst at gøre med et håndklæde, hviskestykke eller stofble som er tyndt. Ved at tørre dem godt forebygger du mod hudsvamp, som trives i fugtige og mørke omgivelser.

 

Klipning af negle:

Negle skal klippes lige over. Klipper du dem ned i siden, risikere du at få nedgroet negle, som kan danne betænelse. Sker det, skal du søge professionel behandling hos mig eller en anden fodterapeut. Brug gerne en neglefil til at file hjørnenerne lidt.  

 

Tørhud og revner:

Smør fødderne i creme hver dag, efter de er blevet skyllet og tørret godt. Cremen gør at huden på fødderne er smedig og forebygger hård hud og revner. Undgå at komme creme i mellem tæerne, da det kan øge risikoen for fodsvamp. 

 

Hård hud og ligtorne skal fjernes:

Hårdhud og ligtorne er et tegn på, at dine fødder belastes forkert. Derfor kan der være en  god grund til at se nærmere på dit fodtøj. Du kan få hjælp til at få fjernet hård hud og ligtorne hos mig eller hos en anden fodterapeut.

 

Motionér fødderne:

Dine fødder har rigtig godt af at bevæge sig hver dag. Det styrker fodens muskler og bevægelighed. Ved at bevæge fødderne får du "smurt" leddene med ledvæske. Du kan lave nogle fodøvelser ved at krumme tæerne og sprede dem igen. og vippe tæerne op og ned.

 

Strømper:

Skift til rene strømper hver dag, nogle har behov for flere gange om dagen. Sørg for at strømperne ikke strammer. Brug så vildt muligt strømper, der er svedtransporterende eller lavet af naturmatrialer som fx bomuld. strømper af kunstof som fx nylon forhindre huden i at ånde, så sved og fugt bliver i strømpen.

 

Tjek dine sko:

Du skal tjekke dine sko for sten og andre genstande, da de kan lave skader i foden. Nogle mærker det ikke, fx diabetiker.

Du kan tjekke om dine sko passer dine fødder ved at tage sålen ud og stille dig oprejst på sålen. Stikker dine fødder ud over sålen, går du i for små sko. Det kan påvirke dine fødder og ændre din naturlige fodform.

 

Overvej indlæg:

Hvis dine fødder har fejlstilling, kan du gå på en uhensigtmæssig ¨måde, hvilket kan give dig smerter i knæ, ryg og helt op i nak og skulder. Du kan derfor have glæde af indlæg, der kompenserer for fejlstillingerne og giver dig en bedre gang. hvis indlægget skal virker, skal de fremstilles inviduelt til dine fødder og behov. Det kan du få gjort hos mig eller en anden fodterapeut på baggrund af gang- og fodanalyse.

 

Sko efter gøremål:

Dine fødder har det faktisk bedst i sko, der passer til det, du er igang med. Derfor skal du vælge forskelligt fodtøj, alt efter om du skal på arbejde, til fest, dyrke sport eller bare slappe af.

 

Det var bare lidt vejledning. Jeg kan give dig meget mere inviduelt vejledning i klinikken.

 

Sådan vælger du de rigtige sko:

 

Det er en rigtig god ide at lave en skabelon af dine fødder, som du klipper ud og tager med når du skal ud og købe nye sko. Det er vigtigt at du laver skabelonen mens du står op, da foden bliver bredere pga. belastning.

 

Godt fodtøj:

Vi kender det vist alle sammen at nye sko de skal lige gåes til. Følelsen af et par nye sko der klemmer og gnaver sig ind på lilletåen. Man tænker at det nok går over, når skoene er gået til. Det er en uvane. Sko skal ikke gåes til. De skal sidde lige i skabet med det samme.

Hjernen er bygget til at advare dig mod "fare", men det bliver den ikke ved med. Den stopper efter 10 min ca. også går man i den tro at skoene passer perfekt til sin fod. Du bliver klogere efter nogle timer ,hvor du så har fået dig en vable. Det er vigtigt at du mærker efter de siglaner foden sender til din hjerne, om at skoene trykker. Så skal du prøve et nyt par i et andet mærke, eller måske endda en hel anden type sko der passer bedre til din fod.  

 

I dag kan du købe fodvenlige sko, der både er flotte og elegante samtidig med at de skåner dine fødder for knyster, hammertæer og hård hud.

Hvis du ser dig omkring i de almindelig skoforretninger, kan du finde sko der får dine fødder til at smile.

 

1. Vælg de sko, der passer:

Skoene skal passe til din fod, og ikke omvendt. Derfor skal du vælge den størrelse og pasform, der passer til din fod. Du kan teste formen ved at tage sålen ud og stille dig oven på sålen, stående. Rager foden ud over sålen, er skoen ganske enkelt for lille eller for smal.

 

2. Få plads til bevægelse:

Din fod glider lidt frem og tilbage, når du går. Derfor skal du sørge for, at skoene er store nok til, at du har et glidetillæg på omkring 7 mm, så foden ikke støder mod snuden.

 

3. Snuden i vejret:

Når vi går, bevæger vi tæerne mere, end hvad vi tror. Derfor må skoene ikke være lave, da du risikere, at skoen trykker på dine tånegle og genere dig. Så har man større tildens til at udvikle nedgroet negle.

 

4. Vælg en sål det følger foden:

Almindelige hverdagssko skal være fleksible i sålen, så skoenfølger din fod og tillader dig at gå så naturligt som muligt.

 

5. Lad foden ånde:

Vælg sko af læder og andre åndbare matrialer, så dine fødder får luft i løbet af dagen. Det forebygger svedige fødder, sure tæer og svamp.

 

6. Tag toppen af stødene:

Din krop har ikke godt af af de manfe stød, der forplanter sig op igennem kroppen, når hælen lander hårdt på underlaget. Derfor er det meget vigtigt med en sål, der er stødabsuberende.

 

7. Gør plads til hævelse:

Dine fødder kan blive varme i løbet af dagen og hæve i løbet af eftermiddagen. Derfor kan det være en fordel at købe sko,når fødderne er hævede, køb gerne sko med velco eller snører, så du kan justere dem.

 

8. Hold foden på plads:

En fast hælkappe holder foden på plads, så den ikke skrider ud over sålen og ædelægger din gang. Fast hælkappe er også et must, hvis dine fødder har et særligt behov for støtte.

 

Jeg kan vejlede meget mere inviduelt i klinikken hvor jeg har set både fødder og skoene, og selvfølgelig personen, og hvilke behov, problemer og krav du har.