Fodproblemer

Fodproblemer

 

Jeg har taget et lille udkast af de fodproblemer der kan opstå i fødderne

Hælspore/ facitis plantaris:

En hælspore er en lille knogletilvækst på hælen. Hælsporer kan vise sig ved, at man får smerter under hælen og kan kun konstateres ved røntgenfotografering. Men den smerte der kommer i starten er en betændelses tilstand, hvis man har haft det i længe vil man udvikle knogleudvæks. 

 

Årsag:

Smerter i hælen kan skyldes mange ting, og der eksisterer mange forskellige syn på, hvorfor de opstår. Hælsporer kan blandt andet skyldes overbelastninger af muskulaturen, det vil sige fejlbelastninger grundet fejlstillinger i foden, der medfører forkert muskelbrug og hermed overbelastning i blandt andet hælregionen. Man ser det ofte hos løbere, overvægtige eller folk med et hårdt belastende job. Det skyldes at svangen bliver fladet ud.  

 

Behandling:

Afhænger af årsagen til hælsmerterne. Et stødabsorberende hælindlæg, med speciel aflastning af hælsporen, kan blandt andet lindre generne. Indlægget kan flyttes fra sko til sko og skal benyttes i alle de sko, man går med i løbet af dagen (også hjemmeskoene). I andre tilfælde er det løsningen at rette op på fejlstillingen, så foden ikke bliver overbelastet. Det kan også være nødvendigt at skifte fodtøjet ud, idet en lidt kraftig stødabsorberende sål kan virke forebyggende. Sko kan også være med til man fremprovokere fejlstillinger.

Hård hud:

Hård hud opstår som en reaktion på en overbelatning, der er større end hudens forhold er beregnet til. Huden og det underliggende væv er konstrueret til at mådstå visse påvirkninger, så som at blive trådt på, modvirke betændelser, tage imod stød og virke somstøddømper ved gang, løb og spring.

 

Årsag: Overbelatning af huden er den væsentligeste årsag til dannelse af hård hud. Dette kan skyldes en nedaat tykkelse af stødabsorberende væv og en rung gang eller gang på hårdt underlag, overvægt, tungt arbejde eller forkert fordtøj. Den hårde hud øger risikoen for revner og ligtorne.

 

Behandling:

Ved hård hud bør man søge behandling hos en fodterapeut. Det er ikke tilrådeligt selv at slibe den hårde hud, da det kan skabe irritation i huden med det resultat, at huden fortykker sig yderligere. Desuden skal man gennemgå sit fodtøj og undersøge sålerne. Det anbefales at benytte fodtøj med lidt kraftig sål af et stødabsoberende matriale, samt fast hælkappe.

Hælrevner:

Hælrevner er revneformede åbninger i den hårde hud. Revnernes øverste kanter er hårde og kan nogle gange brede sig så dybt ind i hudens at det bløder. Det kan være temmelig smertefuldt.

 

Årsag:

Skyldes ofte sk uden hælkappe. Når der ikke er fast hælkappe så slipper hælen skosålerne for hvert skidt og det giver et lille stød til hælen, når foden sættes i underlaget igen. Stød og gnidningsmodstand kan give hårdhud og hælrevner. Nogle træder meget hårdt ned på hælen når de går, og det kan give hælrevner. Nogle har meget hård hud som ikke er smedig, så revner huden også. Er der ingen hård hud, men kun revner , så skyldes det ofte meget tør hud.

 

Behandling:

Fodterapeuten beskøre det hårde hud, så revnerne kan hele op. Vejledning så der kan forebygges mod hælrevner. Nogle gange har man gavn af sødabsoberende specialfremstillet indlæg som fodterapeuten kan lave. Du kan selv forbygge ved at smørre tyndt lag creme og lanolin på hælen.

 

 

Ligtorne:

En ligtorn er et område på foden, hvor der er hård hud, som kan give smerter, fordi den trykker på nervespidserne. Ses oftes på tæerne og forfoden.  Ligtorne kan forveksles med fodvorter.

 

Årsag:

Årsagen til ligtorne kan være forkert fodtøj, der genere og belaster en afgrænset del af huden på foden. Det kan også opstå ved at man har en sten i skoen, eller lidt fnuller der trykker det samme sted på foden. Ligtorne kan også skyldes tungt arbejde, overvægt og fejlstillinger på fx tæerne eller en nedsunken forfod. Huden forsvare sig mod et vedvarende tryk ved at gøre huden tykkere. Der kan kommer ofte en hård kerne i midten af den fortykkede hud, som mærkes som en torn i underhuden.

 

Behandling:

Fodterapeuten beskære ligtornen på en sikker og skånsomt måde, og kan vejlede i at ligtornen ikke skal komme igen.

 

Ondt bag på hælen:

Gener i hælen 10-14 årige.

 

Årsag:

I hælknoglerne sidder der nogle vækstzoner, der ses hos 10-14 årige.  Der kommer et brud i en sådan vækstzone, kan det gøre så ondt, at være aktiv, at det er svært at deltage. En ortopæd kan afgøre, om det erdenne lidelse.

 

Behandling:

Det kan mange tilfælde lindre ved at bruge et stødabsuberende hælindlæg lavet af silikone. De kan købes hos fodterapeuten. Selve generne kan ikke behandles, men forsvinde af sig selv når vækstzonerne lukkes. Det kan tage imellem 3- 8 mdr. Det kan ikke forebygges at der kommer disse brud i vækstzonen.

 

Brug af tape har også en gavnlig effekt på det. Din fodterapeut kan hjælpe dig i at få lagt den korrekte tape, hvis hun er oplært i dette.

Fodvorter:

Fodvorter er den hyppigeste virusinfektion i huden. Fodvorter skyldes et af de 60 kendte vortevirusser som kun smitter mellem mennesker. Finger og fodvorter skyldes det samme virus, dog opfattes fodvorter som flade og fingervorter som forhøjede. Dette skyldes at fodvorten bliver flad når man belaster foden ved gang.

 

Smitte:

Fodvorter er meget smitsomme og smitter ved berøring af fodvorten eller de celler der dagligt frigives. Det ses ofte, at man har fået en fodvorte, smitter man sig selv og får flere fodvorter.Efter 6 måneder er antallet af virus i fodvorten på sit højeste.

 

Da kroppen selv kan bekæmpe fodvorterne, er det den enkelte krops immunforsvar der er ansvarlif for bekæmpelsen. Har man nedsat immunforsvar vil vorten typisk leve lnge. Kroppen vil normalt have bekæmpet fodvorten inden 2 år.

 

Fodvorter er ikke almindelige hos børn, men risikoen for smitte stiger med alderen og topper mellem 18-20 års alderen. Hos voksne mennesker ses fodvorterne sjældnere.

 

Det er vigtigt at stoppe smittekæden. Ved færdsel offentlige steder som sportshaller og svømmehaller, bør man altid benytte badesandaler eller andet fodtøj.

 

Behandling:

Der kendes ikke en behandling der med 100% sikkerhed fjerner fodvorter. Selv om fodforter er vældig generende, er det en fredelig sygdom, som har tilbøjelighed til at forsvinde spontant. Inden for en periode på 2 år vil op til 50% forsvinde af sig selv.

 

Der findes en række håndkøbs produkter, der skal smørres på fodvorten, ligesom man kan pensle med klar neglelak eller bruge flydende plaster.

 

Fodterapeuten kan også være behjælpelig med behandlingen af fodvorten. Fodterapeuten kan behandle fodvorten ved at skære/skrabe i hornlaget af eller benytte salicylsyre som hornopløsende stof.

 

 

Negle:

 

Nedgroede negle:

Nedgroede negle er kendetegnet ved smerte omkring neglen. Huden kan blive rød, hævet og der kan forekomme betændelse og væv der vokser ud på neglen.

 

Årsag:

For spidse sko, de trykker på tæerne og dermed også på neglene, så de går ind mod hinanden. Neglene begynder derfor at gro nedad for at kunne være der.

Forkert negleklip, hvis neglene bliver klippet ned i sidderne, eller man river neglene af, der kan sidde en spids tilbage, som så vokser ind i huden og giver tetændelse.

 

Behandling og forbyggelse:

En negle bøjle kan rette neglen op. Den lindre ofte symptomerne med det samme.

For at man skal bevare et godt resultat, er korrekt negleklipning og brug af rummelig og fodvenlige fodtøj vigtigt. Fodterapeuten giver individuel vejledning under behandlingsforløbet.

 

 

Ømhed ved neglekanter og ligtorne under neglene:

Der kan godt være ømhed og nogle gange endda smerte ved neglekanterne på storetåen, uden at der behøver at være en nedgroet negl. Der kan forekomme ligtorne under neglene.

Ligtorne er hård hud der går dybt ned i huden og trykker på nervespidserne. De kommer, når der er et stort tryk ppå et lille afgrænset område.

 

Årsag:

Når der kommer ligtorne under neglene, skyldes der som regel forkert fodtøj, der er for smalt over forfoden eller for lav tåkappe på skoen. Det kan også være et tegn på, at neglen er ved at gro ned.

Ligtorne i neglespidseserne kan opstå ved alle tæerne, men forekommer hyppigst ved storetåen.

 

Behandling:

Fodterapeuten beskære ligtornen væk, hvis muligt. Eller aflaster området, så der ikke opstår tryk.

 

 

Fortykkede negle:

En fortykket negl kendetegnes oftes ved brune, gule og/eller hvide striber i neglen længderetning. Neglen kan virke porøs især på undersiden.

 

Årsag:

Tryk og slag mod neglen. Det kan fx være man har tabt noget ned over neglen, sparket i mod noget, eller eller hvis neglen rammer underlaget ved hvert skridt. Neglelejet er ødelagt og neglen fortykker.

 

Behandling:

Fodterapeuten sliber neglen ned til normal tykkelse.

 

 

Svamp/neglesvamp:

Vi har alle en masse naturlige forekomne svampe på kroppen, men hvis vi giver dem de rette betingelser, bliver de til gene for os. Svamp i neglene opstår i forlængelse af, at man har svamp i huden mellem tæerne og under foden.

 

Årsag:

Svedige fødder i tæt lukkede sko hvor der ingen lys er.

 

Behandling:

Kun en undersægelse hos lægen eller hudlægen kan afgøre om der er tale om svamp. Svamp i neglene kan forvekles med fortykket negle. Derfor må fodterapeuten ikke stille diagnosen på neglesvamp.

Svamp i neglene behandles effektivt med receptpligtig medicin fra egen læge, men der kan forekomme tilfælde, hvor behandliingen ikke hjælper. Medicinen kan have bivirkninger, så det er vigtigt at drøfte problemet med lægen, inden behandlingen påbegydes.

Nogle har kun en enkelt negl der er ramt af neglesvamp, her kan man få behandling hos fodterapeuten. Hvor man kan købe noget, der skal smørres på neglen dagligt.

 

 

Psoriasis:

Psokiasis kan give fortykkede negle.

 

Behandling:

Fodterapeuten slibe neglene ned, men ikke altid helt til normal tykkelse, da der kan være nerver og blodkar, der er trukket op igennem neglen. Eller neglen kan blive meget porøs.

 

 

 

Lilletå negle:

Noget det der ofte er klager over, er når det gælder lilletås neglene. De kommer i alle varianter. Nogle er fortykkede, nogle er delt i to, ngole er trekantede og nogle er der næsten ikke.

 

Årsag:

Der er to årsager, at lilletåen ser ud som den gør. den ene er at det kommer af tryk fra sko eller det er medfødt.

 

Behandling:

Fodterapeuten kam slibe og rette på neglens facon, men kan ikke få en lille negl til at blive stor.

 

 

Fodsvamp:

Der kan forekomme fodsvamp mellem tæerne, hvilket viser sig ved at huden er ødelagt og løs hud med evt, revner i tåmellemrummet. Det ses ofte mellem de to sidste mellemrum.

 

Årsag:

Dårligt åndbart og snævret fodtøj, øget varme og fugt mellem tæerne. Det giver svampen de bedste livsbetingelser.

Behandles fodsvampen ikke, kan den brede sig til den omkringliggende hud, både under og oven på foden samt neglene.

 

Behandling og forbyggelse:

Har du mistanke om fodsvamp, bør du opsæge din egen læge og få foretaget en podning af huden. Er der tale om svamp, kan man købe et svampemiddel i håndkøb på apoteket, hvilket hjælper i løbet af ganske kort tid. Husk at vaske på 60 grader for at slå svampesporerne ihjel. God ide, hvis man har meget svedige fødder, at skifte strømper og nogle gange sko for at minske fodsved.

 

Har man meget varme og fugtuge tæer, kan man forebygge svampeangreb ved omhyggeligt at holde tåmellemrummene tørre og fri for skidt og løst hud. Et godt råd i den forbinde er, at klippe ca. 2x15 cm lang strimmel af et stykke bomuldslærred (lærreds klude). Det vikles ind i mellem tæerne i et lag. Husk, det må ikke krølle sammen, da det såvil gnave i huden. Ellers klip dem mindre og lig dem i hvert tåmellemrum.

Nedsunken forfod:

Vi kender alle udtrykket "nedsunken forfod" eller "nedsunken forrodsknogle" der er tale om det samme, hvor foden lange fodrodsknogler ændre stilling. Vi har en lille bue tværs over forfoden, denne bue medvirker til, at vi kan have en fjedrende afsæt, når vi går og løber. Hvis denne bue ikke er til stede, bliver afsættet mere hård og går direkte over ledhovederne på mellemfodsknoglerne. derved bliver trykket fra knoglerne ned på huden og underlaget, meget større.

Hudens naturlioge reaktion på overbelastning e, at den begynder at fortykke sig. Derved opstår der hård hud, som kan danne en hel plade af hård hud under hvert ledhoved. Hvis trykket bliver yderligere forøget dannes der ligtorne. Den hårde hud og ligtornene kan bevirke, at det føles som at gå på en sten eller en nål og det kan være meget smertefulgt.

 

Årsag:

Der kan være flere årsager til at udvikle nedsunken forfod.

Smalle og spidse sko. Overvægt og graviditet medfører en øget belastning af forfoden og overbelastning af tungt arbejde.

Høje hæle gør at hele kropsvægten kommer til at hvhile på forfoden, hvilket foden slet ikke er bygget til.

Disse belastninger kan medføre, at forfodes muskulatur og sene forlænges, hvorved de ikke længere er stramme eller stærke nok til at opretholde tværbuen.

Det er vigtigt, at forfoden kan arbejde naturligt og frit under gang og løb.

 

Behandling og forbyggelse:

Den lille tværgående bue dannes ved hjælp af små muskler og sener i foden, det er meget svært at genoptræne. Man har ingen bevidst kontakt til de enkelte muskler, og kan derfor ikke træne dem op enkeltvis.Fodterapeuten kan vejlede i forskellige øvelser, så man kan bibeholde og endda styrke forfodens muskulatur. Hvis man laver nogle af øvelserne og er ihærdig nok, kan man en vis grad gendanne tværbuen.

 

Fodterapeuten kan afhjælpe generne ved nedsunken forfod ved hjælp af en fodbehandling, hvor den hårde hud og ligtorne fjernes. Hvis denne behandling er den eneste der modtages, vil det fortsætte med at danne hård hud og ligtorne, da der stadig kommer tryk fra de nedsunkne fodrodsknogler. Ønskes der bedring og længevarende resultat, skal behandlingen følges op med indlæg. Fodterapeuten er uddannet til at fremstille indlæg efter individuelle målinger af foden. Fodterapeuten benytter forskellige matrialer og fremstillingsmetoder afhængig af problemets art.